torsdag 17 september 2009

Se upp med sanningen

Ibland får man en sådan lust att tala om för människor vad som är rätt och fel. Kanske sitter du vid fikabordet och diskuterar klimatfrågan, träningsmetoder, kostråd eller någonting annat som intresserar dig. Du tycker kanske, med rätta, att du besitter mer kunskap i ämnet än de övriga och vill upplysa dina medmänniskor. GÖR INTE DET!
Var åtminstone försiktig. Många av oss gillar att lufta våras åsikter, eller att bara småprata om ditt och datt. Sanningen – om nu någon sådan finns – är av underordnad betydelse. Ingen människa vill höra att de har fel. Om alla samtal gick ut på att ta reda på vem som har rätt eller fel skulle tillvaron bli olidlig. Så tänk efter innan du uttalar dig: Vill du ha rätt eller vill du ha trevligt?
Säkert har du någon gång fått lyssna på en berättelse ur minnet, där någon annan hela tiden rättat detaljerna. Det kan gå ungefär så här.
”Först åkte vi till Uppsala…”
”Nej, vi stannade till i Stockholm!”
”Ja, just det. Det var på lördagen.”
”Nej, det var fredag!”
”Ja, det kanske det var. I alla fall så…”
”För det var ju Gittans födelsdag!”
”Jaja, men så kom vi till Uppsala på lördagen, och där störtregnade det…”
”Nej, först var det soligt. Sen kom det en skur.”
…och så vidare
Känns det igen? En trevlig historia förvandlas till en sorglig kamp om sanningen. Vi har en förmåga att vilja rätta människor, även när det inte behövs. Försök öva bort den här ovanan.

3 kommentarer:

 1. Får nog börja läsa din blogg.
  Kloka ord, jag inser mina brister, har någon fel säger jag det, men har jag fel svider det att erkänna det, men då har man lärt sig mer, en åsikt bygger på kunskap ökas kunskapen så ändras åsikten ibland, ju mer man lär sig ju mer inser man hur lite man vet, den som tror sig begripa alt, begriper inte hur lite han begriper, den som kan mycket inser hur lite han kan och bergriper att han inte begriper alt.
  Patrik R

  SvaraRadera
 2. Kloka ord, men jag står inte ut med alla mindre smarta som "tror" eller "känner" saker.. Om jag inte talar om för dem att de har tyvärr tänkt fel, så kommer dom att tänka fel i all oändlighet.. Ja, de tycker att jag är arrogant, men till skillnad från dem så har jagfkatiskt reflekterat i ämmnet och insett vad som är rätt och vad som är fel..

  SvaraRadera
 3. Har du funderat på varför du känner detta behov och om det alltid är det bästa att försöka rätta människor? Det är mycket sällan någon uppskattar att rättas. Där finns i och för sig en utmaning; att kunna säga "du har nog rätt och jag hade fel".

  SvaraRadera