tisdag 3 november 2009

Andarnas makt

Det har alltid funnits andar. I mänsklighetens ungdom handlade det antagligen om olika naturandar. Så småningom kom de stora världsreligionerna och tog över makten över oss. Idag finns det andar på alla möjliga nivåer. Staten, länsstyrelsen, socialen, försäkringskassan, fackföreningen, storföretagen för att nämna några. För många finns också andarna närmre, i släkten eller bostadsrättsföreningen till exempel.
Gemensamt för dem är att de är ohyggligt svåra att ta sig an. Att få upprättelse hos en ande är nästan omöjligt. För att lyckas måste man ha hjälp av en annan ande. Den dag detta skrivs har tre kvinnor lyckats få Stockholms tingsrätt att döma försäkringskassan för könsdiskriminering för att de inte fått ersättning vid sjukskrivning på grund av graviditetsproblem. De fick hjälp av Diskrimineringsombudsmannen. Annars tror jag inte de lyckats.
Livsmedelsverket, som får mer och mer kritik för sina kostråd, låter sig inte påverkas av ett antal kritiker. Även om de är många och har goda argument. För att få till en ändring behövs en annan ande. I detta fall kan en folkstorm eller ett mediadrev var denna ande.
Ibland kan man även som liten människa få en liten jabb på en ande, och plötsligt känner man sig stark och viktig. Vanligtvis kommer dock anden tillbaka med en rejäl plytsmäll. Kanske inte på direkten, för anden har tid att vänta. Men den kommer så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar