onsdag 4 november 2009

Att såga fel...

Ibland hör man de mest märkliga sågningar. De bygger ofta på någon slags (förutfattad?) mening om ett uttalandes källa. Man kan till exempel fråga vid fikat: "har någon provkört den där nya bilen de skrev om i Aftonbladet igår?". Och få svaret: "Aftonbladet är en skittidning!". Själv frågade jag på kostdoktorn.se en gång om någon läst en studie som refererats till på en annan blogg. En annan kommentator gav mig ett svar som gick ut på att bloggaren i fråga var en idiot. Som om det hade med saken att göra.
Jag tycker mig se det här beteendet ganska ofta nuförtiden. Vissa kan inte ta ett vettigt uttalande från Gudrun Schyman på allvar, för hon är "kommunist" eller "feminist". Inom politiken lyssnar man å andra sidan nästan aldrig på varandra.
Tyvärr verkar detta beteende också vanligt inom forskningen. Den som sticker ut med en avvikande tanke, kanske till och med en alternativ hypotes, blir ofta totalsågad. De underliggande, relevanta frågorna lämnas därhän, eftersom hypotesen betraktas som snurrig. Måste man verkligen ha svaren på allt bara för att man ser en brist i rådande resonemang? Jag tycker inte det. Låt debatten flöda fritt, var inte så snabb att "dissa" andra på grund av förutfattade meningar!

3 kommentarer:

 1. En etablerad åsikt vill inte höra obekväma sanningar, SLV är ett lysande exempel på censur man diskuterar inte med dom som har saklig kritik, risken att diskutera är att man måste ändra på sin etablerade åsikt.

  Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara.

  Sanningar kommer och går, vi byter bara det vi tror på, medan den riktiga sanningen aldrig kommer att upptäckas, ju mer vi lär oss ju mer inser vi hur lite vi vet.
  Du är en klok man Lindberg
  Patrik R

  SvaraRadera
 2. Så det är det du gör på Kostdoktorns blogg när du inte ens behagar kommentera en bloggartikel som var länkad utifrån att du tycker att det vara en massa faktafel i den. Hur var det nu...."Låt debatten flöda fritt, var inte så snabb att "dissa" andra på grund av förutfattade meningar! "

  SvaraRadera